OHJEITA SAALIIN KÄSITTELYYN
Mitä tuoreempi ja siistimpi eläin on tuotaessa eläintentäyttäjälle, sitä parempi on lopputulos. Jos yhtään epäröit nylkemisessä tai muissa esikäsittelyä koskevissa asioissa ota yhteyttä asiantuntevaan eläintentäyttäjään ja kysy neuvoa! HUOM! Muista myös lainsäädäntö! Lupa-asioissa neuvoa saat alueelliselta ympäristökeskukselta.
KALAT
Tee kalan täyttämispäätös mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mieluiten kalan ollessa vielä vedessä.
Käytä mieluummin haavia kuin nostokoukkua jos saaliin koko sen sallii. Lopeta kala varoen aiheuttamasta näkyviä vaurioita. Jos mukana on kamera niin muutama hyvä kuva auttaa topparia työssään palauttamaan alkuperäiset värit. Ellet voi toimittaa kalaa välittömästi topparille niin pakasta se evät tiiviisti kalaa vasten, kääri muoviin ja laita kalan alle esim. vaneri, pahvi tai muu levy joka suojaa erityisesti kalan pyrstöä, joka on erittäin herkkä särkymään jäisenä. Pakasta kala näkyviin jäävä puoli ylöspäin.
LINNUT JA PIENET NISÄKKÄÄT
Tee saaliseläimen täyttämispäätös mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja käsittele saalista varoen ja huolella, jos linnusta irtoaa sulkia, niin poimi ne mukaan. Älä suolista täytettäväksi aiottua eläintä, mutta jos se on välttämätöntä niin tee se hyvin huolella. Mustikkatahrat alaperän valkeissa höyhenissä ovat
tosi hankalat poistettavat. Ellet voi toimittaa saaliseläintä nopeasti topparille niin pakasta se
muovipussiin pakattuna, varo ettei pyrstö jää mutkalle.
HIRVIELÄIMET
Täytettäväksi aiottuun hirvieläimen päähän tulee jättää runsaasti kaulanahkaa mukaan. Käytännössä talja tulee katkaista niin että etujalat tulevat mukaan. Älä avaa nahkaa kaulapuolelta, tuppeen nylkeminen on paras vaihtoehto, jos tarpeen niin voit helpottaa nylkemistä tekemällä 20-30 sentin viillon korvien väliin. Ellet voi toimittaa päätä nopeasti topparille niin suolaa nahka nopeasti. Voit myös pakastaa pään jos se johonkin pakasteeseen sopii!